7 napak, ki jih delajo dedki in babice

Jan 29, 2023 | Moje življenje

Foto: Shutterstock

Postati dedek ali babica je ena izmed najlepših stvari, ki jih lahko doživite. Vezi z vnuki so največkrat zelo osrečujoče, dajejo nov zagon in energijo v življenju. A na novo vlogo se je potrebno tudi navaditi in pomembno je, da s svojim vedenjem ne bremenite medsebojnih odnosov. Kako torej ravnati, da ne boste (nehote!) povzročali škode?

Vsiljevanje svojega mnenja

Včasih je izjemno težko gledati, kako se vaši otroci lotevajo vzgoje, nege in prehrane vaših vnukov. A kritiziranje in tudi prepogosti dobrohotni nasveti niso dobrodošli. Največ bodo vaše izkušnje vredne takrat, ko bodo vaši otroci sami zaprosili zanje. Seveda kaj svetujte, a bodite obzirni in dobro premislite, kdaj je to potrebno. Prav tako ne bodite užaljeni, če vaš nasvet ni upoštevan. Kljub temu, da imate strašno radi svoje vnuke, se zavedajte, da imajo njihovi starši še vedno glavno besedo.

Kršenje pravil, ki so jih postavili starši

Številni dedki in babice v želji, da bi jih imeli vnuki radi, na skrivaj kršijo starševska pravila. Če morajo otroci doma v posteljo ob 9. uri zvečer in če se starši trudijo, da se doma ne je preveč sladkarij, naj bo tudi pri starih starših tako. Nič ni narobe, če jih malo razvajate, a stvari naj ne uidejo iz vajeti. Vnuke namreč različna pravila zmedejo. Njihove starše pa stvar lahko močno jezi, saj morajo vložiti ogromno truda v to, da otroci zopet osvojijo standardno rutino.

Kupovanje dragih in neprimernih daril

Še ena napaka v želji po tem, da bi si pridobili naklonjenost vnukov, so draga darila. Vendar ne pozabite, da bolj kot drage stvari otrokom v spominu ostanejo skupna doživetja. Recimo velika skleda gozdnih borovnic s potepanja z babico ali domače sanke, ki sta jih z dedkom naredila skupaj v drvarnici.

Darila, kot so glasbila, pametni telefoni, hišni ljubljenčki, ogromne igrače, ki zasedejo pol sobe, motor za 18. rojstni, pa… zahtevajo vsaj predhodni posvet s starši. V nasprotnem primeru tvegate skrajno nerodne situacije.

Tudi sicer je koristno, da se pred obdarovanjem vnukov posvetujete s starši. Tako se izognete nakupom stvari, ki jih otroci že imajo doma ali pa si jih morda niti ne želijo.

Poizvedovanje pri vnukih

Včasih stari starši načrtno izkoristijo priložnosti, ko so sami z vnuki, da pridobivajo informacije o njihovih starših oziroma dogajanju doma. Ne potiskajte otrok v vlogo obveščevalca ali posrednika, še posebno ne v kočljivih situacijah, kot so družinski prepiri ali ločitve. Otroci to začutijo in so posledično v stiski.

Kritiziranje staršev pri vnukih

Ne dovolite si, da bi v pogovorih z vnukom grdo govorili o njegovih starših. O kateremkoli od njiju. Tudi o tistem, ki ni vaš lastni otrok.

To vnuke samo žalosti, krha pa tudi medsebojne odnose.

Primerjanje vnukov med seboj

Povsem človeško je, da se z enim vnukom morda bolje ujamete in vam je bolj pri srcu. Vendar tega ne smete nikoli pokazati – ne z besedami ne z dejanji. Besede kot na primer: »Poglej, kakšne dobre ocene ima ona v šoli, » ali »kako pa, da tudi ti še ne znaš tega?«  so povsem neprimerne in lahko pri otrocih pustijo hude čustvene rane.

Stalno podrejanje lastnih potreb in želja

Nekateri stari starši v želji, da bi čim bolj pomagali pri skrbi za vnučke, povsem podredijo svoje življenje potrebam mlade družine. Zanemarijo svoje hobije, ki jih osrečujejo, opustijo svoje običajne navade in se dajo povsem na razpolago svojim otrokom in vnukom. So kot nekakšen servis na klic. In to, da takoj pritečejo, postane nekako samoumevno.

Lepo je, da pomagate, vendar je pomembno, da poiščete neko zdravo ravnovesje med pomočjo družini in skrbjo za zase. Postavljanje zdravih mej je ključno na vseh področjih – tudi pri odnosih v družini.

Se vam zdi članek uporaben?  S prijavo na E-novice boste obveščeni o najbolj koristnih vsebinah in popustih po elektronski pošti.