Dnevno varstvo za starejše

Jan 20, 2023 | Pomoč

Foto: Shutterstock

Kaj je dnevno varstvo za starejše?

Dnevno varstvo je oblika varstva, namenjena starejšim,  ki še ne potrebujejo celodnevne domske oskrbe. Potrebujejo pa varstvo, oskrbo in družabništvo za določeno število ur na dan. Osnovni kriterij za vključitev oseb v dnevno varstvo je, da se uporabniki dnevno vračajo domov.

Taka oblika oskrbe je zelo primerne za posameznike, ki so deloma že odvisni od pomoči, vendar pa čez dan nimajo nikogar, ki bi zanje poskrbel, saj so njihovi svojci odsotni.

Dnevno varstvo v centrih uporabnikom omogoča, da čim dlje ostanejo v domačem okolju, čez dan pa so v varnih rokah.

Kaj vam nudijo v okviru dnevnega varstva za starejše?

Ponudba je različna, načeloma pa nudijo:

  • organizirano prehrano (zajtrk, kosilo) – po potrebi tudi dietno
  • zdravstveno varstvo (v obliki enostavnih postopkov zdravstvene nege)
  • druženje, organizirane aktivnosti (možnost vključitve v skupinsko telovadbo, prebiranje literature in dnevnih časopisov, različne delavnice, pogovorne teme, udeležba na različnih dogodkih in prireditvah, dnevni počitek itd.)

Kaj pa cena?

Storitve varstva za starejše je potrebno plačati, višina pa je odvisna od stopnje pomoči, ki jo uporabnik potrebuje.

Delovni čas centrov

Le-ta se med izvajalci razlikuje. Običajno uporabnike  sprejemajo okoli 7. ure zjutraj, aktivnosti pa se zaključujejo med 15. in 17. uro. Nekateri omogočajo tudi organizacijo prevoza starostnikov v center in domov, v kolikor nimajo možnosti, da bi jih pripeljali svojci.

Kje se je možno vključiti v dnevno varstvo?

Storitev dnevnega varstva ponujajo v določenih domovih za upokojence.  Skupnost socialnih zavodov na svojih spletnih straneh objavlja pregled domov za upokojence ter tudi njihove trenutne kapacitete na področju varstva starejših.  Njihov seznam si lahko ogledate TUKAJ. V kolikor si želite več informacij, pokličite izbrani dom in ga obiščite. Ob ogledu prostorov in razkazanih dejavnostih se boste lažje odločili, ali bi to bilo primerno tudi za vas.

Se vam zdi članek uporaben?  S prijavo na E-novice boste obveščeni o najbolj koristnih vsebinah in popustih po elektronski pošti.