Kako živeti sam na stara leta?

Avg 31, 2023 | Moje življenje, Naslovnica

Četudi je starost lahko zelo lepa, je vendarle tudi čas, ko se soočamo z izgubami. Najtežje so izgube partnerjev ali drugih bližnjih –  posebno tistih, s katerimi si delimo svoj dom. A življenje teče dalje in od posameznika terja nenehno prilagajanje, četudi to nenadoma živeti sam.

Spodaj je nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo najti svoj ritem in zadovoljstvo, četudi živite sami.

 1. Ohranjajte socialne stike
Najpomembnejše je, da se ne izolirate. Ohranjajte povezave s prijatelji, družino in sosedi – to močno pomaga preprečiti občutek osamljenosti.

2. Vključite se v skupnost
Pridružite se lokalnim klubom, skupinam ali organizacijam, kjer boste lahko sodelovali v dejavnostih in spoznali nove ljudi.

3. Omislite si domačo žival
Če z vami biva še eno živo bitje, ki zahteva vašo pozornost in ljubezen, kar naenkrat niste več tako sami. A za žival se odločite le, če vam zdravje in bivalne okoliščine to omogočajo. Zato je pomembno, da se predhodno dobro pozanimate, kakšne pogoje bo potrebovala.

4. Ne obtičite za televizorjem
Poskusite ohranjati aktiven življenjski slog. Redna telesna aktivnost, sprehodi, joga ali druge vadbe vam lahko pomagajo ohranjati vitalnost.

 5. Naučite se novih veščin
Starost ni ovira za učenje novih stvari. Lahko se vpišete na tečaje, kjer se boste osvojili novo znanje ali razvijali svoje hobije. Morda tudi take, o katerih ste sanjali vse življenje, pa se jih zaradi drugih obveznosti niste nikoli lotili. Nekatere organizacije ponujajo učenje, prilagojeno prav starejšim. Med njimi sta na primer Univerza za 3. življenjsko obdobje in Simbioza.

6. Načrtujte svoj čas
Ustvarite si dnevni urnik, ki vključuje različne aktivnosti, od vsakodnevnih opravil do prostega časa. Strukturiranje časa vam lahko pomaga ohranjati produktivnost.

Številni poročajo, da se jim obnesejo t.i. “ček-liste”, kjer si napišejo seznam dnevnih opravi in sproti kljukajo opravljeno,

 

7. Poskrbite za zdravje
Redno obiskujte zdravnika, jemljite zdravila po predpisih in pazite na prehrano. Zdravje je ključna osnova za kvalitetno življenje, zato vlagajte vanj – vaš čas, energijo in navsezadnje tudi denar.

8. Ne pozabite na varnost
Poskrbite za svojo varnost pred vsiljivci. Uporabljajte varnostne naprave, kot so ključavnice, varnostne luči in alarmi. Pod nobenim pogojem v stanovanje ne spuščajte nepoznanih ljudi, četudi izgledajo prijazni.

9. Uredite si dom tako, da zmanjšate možnost padcev ali zdrsov
Posebej kritična je kopalnica. Namestite ročaje in protizdrsne preproge. Stvari, ki jih pogosto uporabljate, namestite na doseg roke, da se izognete plezanju na stole. Dandanes so na voljo tudi  SOS zapestnice ali podobne naprave, ki vas v primeru padca, nenadne slabosti ali druge stiske takoj povežejo s klicnim centrom za pomoč ali svojci. Eno od takih možnosti ponuja Telekom. Več o tem si lahko preberete TUKAJ.

10. Soočite se z neprijetnimi vprašanji

  • Kaj nameravate storiti, ko bo vaše zdravje opešalo do te mere, da ne boste več samostojni?
  • Med katerimi možnostmi lahko izbirate?
  • Ali vam bo lahko kdo od vaših bližnjih pomagal in do katere mere?
  • Koga boste pooblastili za urejanje vaših zadev, če sami tega ne boste zmogli?
  • Kaj pa oporoka?

Vse to so vprašanja, ki jih odrivamo in prestavljamo nekam v prihodnost. A dejstvo je, da se lahko vaše okoliščine že jutri povsem spremenijo in se bo morda potrebno hitro odločiti. In mogoče takrat ne boste v stanju, da bi lahko veliko tuhtali. Zato je pomembno, da o teh stvareh pravočasno razmislite in se o njih odkrito pogovorite s svojimi bližnjimi.

11. Raziščite, katere storitve za starejše so na voljo v vašem okolju
Lahko gre za pomoč na domu, dostava hrane, prevozi, možnost za druženje, itd. Četudi tega trenutno ne potrebujete, je dobro vedeti, kaj lahko koristite, v kolikor se okoliščine spremenijo. Za nekaj slovenskih mest je seznam na voljo TUKAJ.

12. Prosite za pomoč
Ne obotavljajte se prositi za pomoč, ko jo potrebujete. Družina, prijatelji in skupnost so tu, da vam pomagajo. Če drugače ne, vsaj s kakšnim koristnim nasvetom ali idejo.

13. Vi pomagajte drugim
Razmislite o prostovoljnem delu ali mentorstvu, kar vam lahko osmisli življenje in podari občutek zadovoljstva. Na voljo je ogromno del in vsak lahko najde kaj, kar ga veseli. Prostovoljci imajo ves čas na voljo mentorja, tako  da ne boste prepuščeni sami sebi. Več o tem TUKAJ.

14. Ustvarite si seznam
Napišite si seznam stvari, ki jih želite še doživeti ali obiskati. Na ta način boste imeli cilje in motivacijo za aktivno preživljanje časa.

Če se kljub vsemu počutite preveč osamljeni, premislite o alternativah. Poznate še koga, ki živi sam? Morda mu lahko predlagate življenje v dvoje. Skupaj si bosta pomagala in delila stroške. Morda imate možnost, da se preselite bližje k družini ali v okolje, kjer so blizu vaši prijatelji. Take spremembe so včasih naporne, a vsekakor niso nemogoče! Spregovorite z bližnjimi, morda skupaj najdete ugodno rešitev.

Se vam zdi članek uporaben?  S prijavo na E-novice boste obveščeni o najbolj koristnih vsebinah in popustih po elektronski pošti.