Brezplačna pravna pomoč (za starejše)

Jan 21, 2023 | Pomoč

Foto: Freepik.com

Splošne informacije glede brezplačne pravne pomoči

Vsi se lahko znajdemo v težavah, ki zahtevajo pravno pomoč in svetovanje. In prav je, da je tovrstna pomoč dostopna prav vsakomur, ne glede na njegovo finančno stanje.

Če vam materialni položaj ne omogoča, da plačate stroške pravnega svetovanja, sodnih stroškov in odvetnika, lahko zaprosite za brezplačno pravno pomoč.

Informacije o tem, kdo je do tega upravičen in kakšen je postopek pridobitve, si lahko ogledate na spletni strani Sodstva Republike Slovenije (klik).

Pravna pomoč starejšim v inštitutu Aequator

Mladi pravniki Inštituta Aequator so se povezali v želji, da okrepijo pravno ozaveščenost širše javnosti. Tako je nastal njihov projekt Pravna prva pomoč in znotraj njega projekt Pravna (po)moč starejšim.

Starejšim želijo omogočiti, da se čim uspešneje soočijo s pravnimi težavami in izognejo morebitnih zlorabam, ki so pogosto posledica neozaveščenosti glede svojih pravic in možnosti na pravnem področju.

V ta namen je nastal zelo koristen brezplačni priročnik z naslovom Pravna (po)moč starejšim.

Napisan je na zelo razumljiv in enostaven način. Prenesite si ga lahko TUKAJ:

V njem boste našli naslednje informacije:

  • Kako ravnati ob pravnem problemu?
  • Kako do brezplačne pravne pomoči?
  • Dedovanje (oporoke)
  • Varstvo potrošnikov (kako uveljavljati garancijo, Kako odstopiti od nakupne pogodbe itd.)
  • Socialne pravice (dodatek za pomoč in postrežbo, invalidnina, vdovska pokojnina, denarna socialna pomoč, pogrebnina, posmrtnina, varstveni dodatek)

Inštitut je posnel tudi nekaj kratkih videov, ki zadevajo zgoraj opisane vsebine. Vabljeni, da si jih ogledate na njihovem Youtube kanalu (klik). Eno od glavnih vlog so zaupali našemu legendarnemu igralcu. smile

Se vam zdi članek uporaben?  S prijavo na E-novice boste obveščeni o najbolj koristnih vsebinah in popustih po elektronski pošti.