Dom za starejše

Jan 21, 2023 | Pomoč

Dom za starejše

Starejši si večinoma želijo na jesen življenja čim dlje ostati samostojno in živeti v zavetju lastnega doma.

Zato je je zadnja desetletja stekla vrsta ukrepov in prizadevanj, da jim je to tudi omogočeno. Med drugim je zraslo veliko število ustanov, ki ponujajo pomoč na domu, hkrati pa tudi pripomočkov in storitev, ki nudijo pomoč na daljavo.

Sčasoma pa so nekateri starostniki že povsem odvisni od pomoči, svojci pa jim ne zmorejo nuditi ustrezne oskrbe. Zato je v določenih primerih premestitev v dom za starejše najbolj primerna rešitev.

Kdaj se posamezniki odločajo za premestitev v dom?

Razlogov za odhod v dom je po navadi več:

 • vsakodnevne naloge (kuhanje, čiščenje, nakupovanje, skrb za hišo itd.)  postanejo težek in obremenjujoče
 • oteženo gibanje, bivalno okolje pa temu ni prilagojeno (stopnice, prostori, ki so neustrezni za invalidski voziček itd.)
 • upad miselnih sposobnosti (dementnost)
 • družinski člani ne zmorejo več ustrezno skrbeti za starostnika
 • partner potrebuje 24-urno oskrbo (skupna preselitev v dom)
 • osamljenost, pomanjkanje socialnih stikov, življenje na odročnih krajih brez možnosti zadostne pomoči.

Kaj pa, če nočem v dom za starejše?

Za vse nas so spremembe v življenju stresne. Starejši so še toliko bolj občutljivi: pogosto jih je strah vstopa v neznano okolje. Marsikoga je tudi groza ob misli, da bodo sedaj v intimo njihovega življenja posegale povsem tuje osebe.

Vse skupaj otežujejo tudi različne (pogosto izkrivljene) informacije, češ, da so ti domovi samo hiralnice in da je kakovost življenja v njih izjemno slaba.

A dejstvo je, da je vsak od nas drugačen, razlikujejo se naše potrebe, pa tudi življenjska situacija, v kateri se znajdemo v starosti.

Pri odločanju je potrebno realno oceniti več dejavnikov:

 • Kakšno je zdravstveno stanje posameznika?
 • V kolikšni meri in pri katerih stvareh je že odvisen od tuje pomoči?
 • V Kolikšni meri so svojci/znanci/prijatelji zmožno zagotavljati potrebno pomoč?
 • Ali bi lahko obstoječe težave lahko rešili s pomočjo na domu?
 • Ali bi bila rešitev morda tudi premestitev v oskrbovano (varovano) stanovanje, kjer posameznik še vedno živi relativno samostojno ima pa hkrati na dosegu roke strokovnega osebja?
 • Ali bi bila rešitev tudi dnevno varstvo za starejše, kjer je posameznik čez dan, ko so svojci odsotni, v varnem organiziranem okolju, popoldne pa se vrača domov? 

Pri presoji nam je lahko v pomoč mnenje osebnega zdravnika, pa tudi center za socialno delo, ki lahko pomaga z informacijami o možnih oblikah pomoči na domu.

Skratka več, kot imajo starostnik in njegovi svojci informacij, lažje je sprejeti pravo odločitev. Zelo priporočljiv je tudi urediti posvet pri socialni službi v domu starejših. Tako je mogoče dobiti informacije iz prve roke. Obenem si takrat lahko ogledate dom, poklepetate z osebjem in kakšnim od stanovalcev. Na tak način morda razbijete napačne predstave o tem, kako življenje v domu dejansko izgleda.

Seznam domov za starejše

Velika prednost je, če je posameznik vključen v dom, ki je lociran v njegovem domačem okolju, saj ima tu znance, predvsem pa svojce, ki ga lahko zaradi bližine pogosteje obiskujejo.

Preverite celoten seznam domov za starejše v Sloveniji in pridobite potrebne informacije iz prve roke.

 

Se vam zdi članek uporaben?  S prijavo na E-novice boste obveščeni o najbolj koristnih vsebinah in popustih po elektronski pošti.