13 brezplačnih zabavnih aktivnosti, ki jih lahko počnete z vnuki

Feb 6, 2023 | Zabava

Številni stari starši želijo preživeti čas vnuki na čim bolj zabaven način, pa včasih zmanjka idej. Nekatere aktivnosti zahtevajo tudi določen finančni vložek. Lahko so to vstopnine, drage igrače, strošek za bencin ali avto, ki ga že dolgo več nimate.

A ni potrebno, da je tako. Spodaj je naštetih nekaj idej,  kako lahko preživljati čas z vnuki, brez da bi zapravljali denar.

Imejte piknik na travi

Ni potrebno veliko. Pograbite kakšno starejšo odejo, pripravite prigrizek in pijačo ter se odpravite do prvega travnika ali pa celo domačega vrta. Poležavanje na travi lahko kombinirate s kakšno aktivnostjo kot je frizbi, spuščanje zmaja, badbinton itd.

Izvedite intervju

To je mala igra vlog. Otrok naj se prelevi v novinarja, vas posede na poseben stol in vam zastavi vprašanja o vas, o vašem otroštvu, o vaših najbolj zanimivih dogodivščinah.

Vloge lahko tudi zamenjate, tako da boste vi intervjuvali otroka. Pri tem se izognite vprašanjem, ki bi otrokom lahko povzročila nelagodje ali jih spravila v zadrego.

Da je igra bolj zanimiva, lahko intervju posnamete (z diktafonom ali naredite celo video). Tako ustvarite spomine za vse življenje.

Snemanje intervjuja

Skupaj narišite družinsko drevo.

Opremite ga lahko s fotografijami in opisi. To je tudi priložnost za zabavne zgodbe iz preteklosti.

Skočite na vlak

Vožnja z vlakom zna biti posebno doživetje. Vožnja za upokojence je že nekaj časa brezplačna, prav tako so plačila večinoma oproščeni predšolski otroci.

Kraje, dostopne z vlakom, lahko preverite na spletnih straneh Slovenskih železnic. Tam boste našli tudi nekaj predlogov za izlete (klik).

Ustavite se v bližnji knjižnici

Knjižnice že dolgo ne služijo več samo izposoji knjig. Številne imajo redne brezplačne aktivnosti za otroke (ure pravljic, razstave, delavnice itd). Preverite v svojem kraju.

Pojdite na nočni sprehod z lučkami

Sprehod v večerno/nočnem času zna biti lepo doživetje, sploh če se opremite s svetilkami. Če je noč jasna in topla, lahko skupaj posedite na travi in gledate zvezde.

Postavite šotor sredi dnevne sobe

Večina otrok uživa, če se lahko skrije pod streho in si pod njo ustvari svoj svet. Morda tam celo prespi. Dandanes je na voljo veliko šotorčkov, ki se postavijo v nekaj sekundah. Če pa ga nimate, lahko tudi improvizirate. Napnete odejo med tri stole, tla pa obložite z odejo in blazinami.

Naj otrok postane mali kuharski šef

Najdite kak preprost recept, kjer bo otrok lahko čim bolj udeležen pri pripravi jedi. Mogoče bo lahko celo vse naredil sam, vi pa boste  predvsem usmerjali in svetovali.

Nekaj receptov, ki se jih lahko lotite skupaj, najdete TUKAJ (klik). 

Naj otrok postane mali kuharski šef

Najdite kak preprost recept, kjer bo otrok lahko čim bolj udeležen pri pripravi jedi. Mogoče bo lahko celo vse naredil sam, vi pa boste  predvsem usmerjali in svetovali.

Nekaj receptov, ki se jih lahko lotite skupaj, najdete TUKAJ (klik). 

Našemite se

Ni potrebno čakati na pust. Nastavite uro, da zazvoni čez 10 minut. V tem času naj se vsak obleče v čim bolj čudno kombinacijo oblačil, ki jih najde v stanovanju.

Pripravite kviz za otroke

Vprašanja so naj bodo primerna otrokovi starosti. Lahko so izbirnega tipa, kjer vprašanju sledijo 4 možni odgovori in je potrebno samo izbrati pravega. Primer kviza za najmlajše najdete TUKAJ.

Organizirajte iskanje skritega zaklada

Po hiši ali ali bližnji okolici skrijte predmete, otroci pa jih morajo najti. Pomagajo si lahko si z namigi/navodili, ki jih v naprej sestavite vi.

Foto: Freepik.com

Pižama party pri dedku in babici

Ko je otrok dovolj velik, lahko tudi prespi pri vas. To je otrokom ponavadi zabavno, njihovim staršem pa omogoči, da imajo kakšen večer samo zase.

Predhodno se posvetujte glede hrane, aktivnosti, primerne ure za spanje in morebitnih večernih navadah vaših vnukov, da kasneje ne bo kakšnih neprijetnih situacij. Pomembno je tudi, da so starši dosegljivi, v kolikor stvari ne gredo povsem po načrtih.

Se vam zdi članek uporaben?  S prijavo na E-novice boste obveščeni o najbolj koristnih vsebinah in popustih po elektronski pošti.