Nega zrele kože – ti ukrepi so vredni truda

Apr 29, 2023 | Lepota

Z leti se koža spreminja: postaja tanjša, bolj bleda ter občutljivejša. Zaradi pomanjkanja elastana izgublja elastičnost, kar privede do gub in mlahavosti kože. Pojavljati se začnejo starostne pege ali neenakomerna pigmentiranost. Obenem je koža bolj suha in nagnjena k rdečici ter vnetju. Zato potrebuje prilagojeno nego, ki jo bo oskrbela s hranljivimi snovmi in vlago ter spodbudila njeno obnavljanje. Hkrati pa ji lahko pomagamo z ustreznimi koraki pri negi in zaščiti pred zunanjimi vplivi.

Zrela koža potrebuje dodatno nego | Foto: Shutterstock

Da bi bila koža tudi v zrelih letih v dobrem stanju, dermatologi svetujejo naslednje:

1. Uporabljajte ustrezne izdelke: Ti naj ki vsebujejo vlažilce (hialuronsko kislino, ureo), antioksidante (vitamina A in E, koencim Q10), bogata rastlinska olja (olivno olje, svetlinovo olje, arganovo olje) in protivnetne sestavine (aloje vera, ognjič, kamilica, panthenol). Pri izbiri izkoristite pomoč svetovalcev v lekarni ali specializirani prodajalni!

2. Tuširajte ali kopajte se največ enkrat dnevno. Umivanje naj bo kratko, traja naj največ 5 do 10 minut.

3. Uporabljajte mlačno vodo. Čeprav je vroča voda prijetna, s kože odplavlja njena naravna olja.

4. Izberite neagresivna mila in gele, ki delujejo vlažilno. Sestavine, ki pomagajo ohranjati vlažnost kože, so na primer hialuronska kislina, glicerin in lanolin.

5. Izognite se odišavljenim sredstvom za kožo. Dišave so dodane, da so izdelki mamljivejši ter da morda prikrijejo vonj drugih sestavin, ki same po sebi ne dišijo tako izjemno. A na žalost so dišave sorazmerno pogost alergen in nanje lahko reagira veliko ljudi z občutljivo kožo.

6. Ne uporabljajte krtač ali grobih flanelastih brisač, ker kožo preveč drgnejo.

7.  Po umivanju se čim bolj nežno obrišite (z rahlim tapkanjem) in čim prej nanesite na telo vlažilno, neodišavljeno kremo. Če jo boste nanesli na kožo, ki je še malo vlažna, boste pomagali zadržati vlago v njej.

8. Srbeče kože ne praskajte. To lahko privede do izpuščaja ali celo do bakterijske okužbe. Raje uporabite vlažilno sredstvo ali hladilno oblogo, da ublažite srbenje.

9. Preverite vlažnost vaših prostorov (z vlagomerom). Idealno je, če lahko ohranjate relativno vlažnost zraka v vašem domu med 45 in 60%. To je v zimskem času težje, ker domove ogrevamo. Vendar si lahko učinkovito pomagamo z vlažilci zraka.

Vlažilec zraka | Foto: Freepik.com

10. Nosite rokavice, ko ročno pomivate, čistite s čistilni sredstvi, vrtnarite ali se odpravljate ven v zimskem času. Daljše izpostavljanje vodi, različnim kemikalijam in mrazu namreč zelo obremenjuje kožo.

11. Bodite pozorni pri oblačilih. Izberite pralne praške in gele, ki povzročajo manj draženja kože. Pogosto imajo tako izdelki oznako »hipolergen«. Razmislite tudi, ali se lahko izognete uporabi mehčalca. Še posebej ti so lahko precej neprijazni do občutljivejše kože.

Skušajte izbirati oblačila iz naravnih, negrobih materialov – vsaj tista, ki so v neposrednem stiku s kožo.

12. Redno menjajte prevleke za vzglavnik. Med spanjem na posteljnino »odložimo« veliko odpadnih kožnih celic in umazanije z las, ponoči pa na vse to pritiskamo z obrazom. Stalen stik z umazanijo draži kožo in maši njene pore. Zato je priporočljivo, da zamenjajte prevleke enkrat tedensko.

13. Poskrbite za dovolj spanja – koža se med spanjem regenerira. Premalo spanja sproži nastajanje kortizola, stresnega hormona, ki razgrajuje kožne celice ter poveča gubanje in vnetje.

14. Pomagajte si z ustreznejšo hrano: jejte veliko svežega sadja in zelenjave, ki kožo oskrbijo z vitamini. Pijte veliko vode ter poskrbite za dovolj beljakovin in kvalitetnih maščob (omega 3). Omejite pitje alkohola, kave in sladkorja – tako boste pomagali jetrom, kar se bo poznalo tudi na koži.

15. Kajenje koži dela hudo škodo: Zmanjšuje pretok krvi v koži, poškoduje zdravo vezivno tkivo in povzroča gube.

16. Vadba hrani kožo: med vadbo se poveča dotok krvi, pomaga odstraniti toksine iz telesa in izboljša tonus mišic, ki podpirajo kožo.

17. Poskrbite za zaščito pred UV žarki. Prezgodnje staranje kože je v veliki meri posledica UV sevanja. Prekomerno izpostavljanje UV sevanju vodi v poškodbe celičnih struktur ter povečano razgradnjo kolagena in elastina, kar ima pomembno vlogo pri pojavu gub. Poleg tega močno prispeva k razvoju kožnega raka. Zato ne pozabite na sončno kremo, izogibanje pretiranemu sončenju. Če imate redke lase, se ob močnem soncu odločite za pokrivalo!

18. Pravočasno poiščite dodaten nasvet. Če na koži opazite sumljive spremembe, ali čutite, da vaša koža potrebuje zahtevnejšo obravnavo, ne odlašajte – obrnite se na dermatologa ali na osebnega zdravnika, ki bo vašo kožo pregledal in svetoval, kako naprej.

Se vam zdi članek uporaben?  S prijavo na E-novice boste obveščeni o najbolj koristnih vsebinah in popustih po elektronski pošti.