ČvekiFON – brezplačni klepetalnik za starejše

Mar 2, 2023 | Tehnologija

Vir: Zavod za medgeneracijsko sodelovanje, Simbioza

Že 3 leta je od tega, odkar je nastal ČvekiFON. Gre za telefonsko linijo, namenjeno izključno starejšim, ki si želijo poklepetati s svojimi vrstniki. S tem omogoča medsebojno povezovanje starejših in spletanju socialnih vezi med njimi.

ČvekiFON je nastal spomladi leta 2020, sredi najhujše epidemije, in sicer s sodelovanjem društva Humanitarček ter socialnega podjetja Simbioza.

Linija še danes deluje! In še vedno služi svojemu namenu. Če je še ne poznate, spodaj najdete odgovore na najbolj pogosta vprašanja:

Ali je Čvekifon svetovalna linija?

Ne. Starostnikom omogoča človeški stik s svojimi vrstniki, pa čeprav na daljavo.

Kdaj lahko pokličem?

Pokličete lahko vsak dan (tudi med vikendi), in sicer med 8:00 in 20:00.

Ali je Čvekifon težko uporabljati?

Sploh ne. Pokličete na telefonsko številko 080 38 07 in sledite navodilom za registracijo. Nato vas centrala Čvekifona poveže z naključno osebo, ki se je prav tako povezala na linijo in si želi klepetati.

O čem naj se pa pogovarjam z osebo na drugi strani linije?

O čemerkoli želite. Uporabniki se pogovarjajo o vsem mogočem: o vnukih, o svojih hobijih, izmenjujejo si recepte, nasvete za zdravje itd.

Ali je to res brezplačno?

Da. Ker gre za številko 080, so tudi telefonski impulzi brezplačni. Tako lahko brez skrbi govorite ure in ure.

Ali tisti, s katerim se pogovarjam, vidi mojo telefonsko številko?

Ne. Uporaba linije je varna. Tako klicatelj kot prejemnik ne vidita osebnih telefonskih številk – le centralno številko ČvekiFONa. Si jo pa seveda lahko izmenjata, v kolikor si želita nadaljnjih stikov.

Spodaj si lahko ogledate še video navodila za uporabo ČvekiFON-a.

Vabljeni tudi spletno stran Simbioze, zavoda za medgeneracijsko sodelovanje in si ogledate ponudbo njihovih brezplačnih delavnic za starejše ter druge dogodke, ki so so vsekakor vredni obiska!